Странице

недеља, 27. јул 2014.

Tim stručnjaka za lepo obznanio da je maketa Beograda na vodi izuzetno ružna

Moskva, Brisel, Njujork, Beograd, 27. 07. 2014. (Izvor Tajnug) - Tim svetski priznatih stručnjaka za estetiku među kojima se nalazi i nobelovac Majkl Skolimovski, kao i grupa Slouarting iz Njujorka oko koje se okupljaju svetski najpoznatiji stručnjaci za teoriju umetnosti, istoriju umetnosti, restauraciju i arhitekturu, a među kojima je i harvardski profesor estetike dr Pilola Lagicka, poznata po doprinosima za uređenje Marakane za ovogodišnji Mundijal, izrekli su jednoglasnu ocenu da je maketa Beograda na vodi izrazito ružna. Ovi naučnici zamolili su Vladu Srbije da napravi novu maketu jer ova vređa ljudski osećaj za lepo i proizvodi agresiju.
"Iako je opštepoznato da ova maketa nikad neće zaživeti u stvarnosti i da se radi o propagandnom političkom potezu, to ne znači da ne treba popraviti samu maketu jer je čitava pažnja jedne nacije preko medija uperena u nju, a to može da dovede do nesagledivih posledica", rekao je pi-ar ove grupe stručnjaka Viktor Jakobson i dodao da po njihovim preciznim proučavanjima ova maketa ima ocenu 8,2 na Hjumovoj skali, što znači da spada u niži red kiča (u kič po ovoj skali spadaju svi radovi sa ocenom ispod 21) koji budi kod ljudi najniža osećanja i poriv za svaljivanjem krivice koji može da bude veoma opasan, dok kod istančanijih poznavalaca umetnosti može da izazove i fiziološke reakcije kao što su povraćanje, dijareja ili pojačan rad testosterona. U nekom komplikovanijim slučajevima ova količina kiča dovodi i do smrtnih slučajeva.
Ova grupa, a posebno udruženje Slouarting, zamolili su Vladu Srbije pismenim putem da ovu maketu što pre sruše i naprave novu i ponudili svoje usluge da joj u tome pomognu.
Na ovo sopštenje prvi je reagovao Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić da neće tamo neki nazovi stručnjaci da nam govore šta je lepo a šta ne i dodao da reč Kalemegdan dolazi od turskih reči kale i megdan.

Нема коментара:

Постави коментар